Østerholm Slotsruin

Afstand: 12.36 Km

Der har været 4 slotte på øen Als i renæssance-tiden (1300-1600) - i dag er der 3 tilbage.

I dag findes der tre slotte på Als, men i sin tid har der været fire.

Grundstenene af Østerholm Slot kan ses i landsbyen Østerholm, som ligger ved Nørreskoven.

År 1555 bygger Thomas Sture, Helwithgård, med tilhørende kapel. Kirketjenesten bliver forrettet fra Nordborg frem til 1584, hvor den overgår til Egen Kirke.

Hertug Hans den Yngre overtager gården i 1584 og omdøber den til Østerholm. Hans bygger gården om til et lyst- og jagtslot. Der opføres to diagonalt placerede tårne med kobberbelagte løgkupler og et fransk inspireret trappetårn.

Hertug Hans den Yngres første hustru, Fyrstinde Elisabeth, dør på Østerholm den 11. februar 1586 og bliver gravsat i det nyindrettede gravkapel på Sønderborg Slot.

Østerholm bruges sidenhen som enkesæde. Hertuginde Eleonora flytter ind efter Hertug Frederiks død i 1658 og bor på Østerholm frem til hendes bortgang i 1680 efter længere tids sygdom.

Hertuginde Elisabeth Charlotte er den sidste i enkesæde på slottet. Hun sidder på Østerholm Slot efter Hertug Augusts død i 1699 og frem til hendes død i 1723.

Østerholm Slot sælges til Frederik d. IV. i 1723. Kongen bruger ikke slottet og det får lov til at forfalde. Ti år senere bedømmes slottet af en bygningskommission til at være i så stærkt forfald, at det ikke står til at redde. Østerholm brydes ned til soklen og byggematerialerne genbruges bl.a. ved opførelsen af Nygård og Hjortholm på Kegnæs, samt Solbjerggård.

Slotsruinen ligger på Voldstedvej og der er offentlig adgang.Opdateret af: Destination Sønderjylland - Sønderborg  | info@visitsonderborg.com
Fotograf: Conni Ernst Copyright: VisitSønderborg